Главният диригент на московския Болшой театър“ Туган Сохиев подаде оставка заради натиска,

...
Главният диригент на московския Болшой театър“ Туган Сохиев подаде оставка заради натиска,
Коментари Харесай

Диригентът на Болшой подаде оставка - разграничи се от войната, но критикува cancel културата към руските артисти

Главният диригент на московския „ Болшой спектакъл “ Туган Сохиев подаде оставка заради натиска, на който е бил подложен, по отношение на заемането на позиция за съветската инвазия в Украйна. 44-годишният руснак, който от години работи във Франция, съобщи още, че се оттегля от поста музикален шеф на Тулузкия оркестър.

В прочувствена обява във Фейсбук Сохиев зае твърда позиция против войната, само че разкритикува и " cancel културата " на Запада по отношение на съветските творци след началото на войната в Украйна. Досега диригентът беше подложен на критика постоянно от свои сътрудници, че не е заел безапелационна позиция за съветските дейности в прилежащата страна.

“Никога не съм подкрепял и постоянно ще бъда против спорове под каквато и да е форма. За мен е шокиращо и обидно, че някои хора даже се съмняват в моето предпочитание за мир и мислят, че аз, като музикант, бих могъл да приказвам за нещо друго с изключение на мир на нашата планета “, написа Сохиев.

" По време на различни катастрофални геополитически събития, с които се сблъскваше човечеството през последните 20 години от моята кариера, аз постоянно оставах с моите сътрудници музиканти и постоянно дружно показвахме и изразявахме поддръжка и съчувствие към всички жертви на тези спорове. Това е, което ние, музикантите, вършим - показваме нещата с музика, споделяме прочувствени неща с музика, утешаваме с музика тези, които имат потребност от това. Ние, музикантите, сме щастливци, че можем да приказваме на този интернационален език, който от време на време може да изрази повече от всички думи, познати на цивилизацията ", написа Сохиев.

В известието си той показва неодобрение, че стартираният от него френско-руски фестивал в Тулуза, свързващ културното и музикалното завещание на Франция и Русия, в този момент е подложен на критика от политиците в града и страната. 

" И в Тулуза, и в Болшой спектакъл постоянно канех украински артисти и диригенти. Никога не сме се замисляли за националността си. Наслаждавахме се на това да вършим музика дружно. И това продължава да е по този начин. Затова започнах френско-руския фестивал, само че в този момент той е подложен на рецензии. Какъв позор. И желаят аз да изляза в позиция за мир! Вярвам, че този фестивал може да реализира повече в построяването на мостове, в сравнение с политическите думи “, споделя Сохиев.

Туган Сохиев е роден във Владикавказ в Северна Осетия – район от Северен Кавказ, от който идва и известният диригент Валерий Гергиев. Миналата седмица Гергиев беше уволнен от управителната си позиция в Мюнхенския филхармоничен оркестър с решение на кмета на баварската столица Дитер Райтер. Причината за отстраняването на един от най-близките съидейници на Владимир Путин в съветските културни среди беше отказът му да осъди военната атака на Русия в Украйна. 

Сохиев е един от последните студенти на диригента Иля Мусин. През 2005 година става гост-диригент и музикален съветник на френския оркестър в Тулуза, а три години по-късно към този момент е негов музикален шеф.

Сохиев е назначен от „ Болшой спектакъл “ в Москва през 2014 година, откакто е притеглен като част от дейности за възстановяване имиджа на театъра. Носител е на премията на Съюза на френските критици след негово осъществяване в Париж.

В обявата си Сохиев споделя, че е „ заставен да направи избор “ и да подкрепи „ една културна традиция пред друга “, което за него е недопустимо.

" От мен се желае да избера една културна традиция вместо друга. От мен се желае да избера един артист пред различен. От мен се желае да избера един артист вместо различен. Скоро ще бъда помолен да избера сред Чайковски, Стравински, Шостакович, Бетовен, Брамс, Дебюси. Това към този момент се случва в Полша - европейска страна, където съветската музика е неразрешена. Не мога да бъда очевидец по какъв начин мои сътрудници, художници, артисти, танцьори и режисьори са заплашвани, третирани неуважително и стават жертви на по този начин наречената „ cancel култура “, разяснява диригентът.

" На нас, музикантите, е даден извънреден късмет и задача да поддържаме добросърдечността и уважението сред хората, като свирим и интерпретираме тези велики композитори. Ние, музикантите, сме тук, с цел да подсещаме посредством музиката на Шостакович за ужасите на войната. Ние, музикантите, сме посланици на мира. Вместо да употребяват нас и музиката ни за сливане на нациите и на хората, ние сме разграничени ", написа още Сохиев.

Нахлуването на Русия в Украйна провокира вълна от реакции и в света на изкуството. Редица съветски прожекции и представления бяха анулирани в театри и кино фестивали в разнообразни градове по целия свят.

" Решението ми удостоверява, че съм огромен късметлия, че познавам актьори от Болшой спектакъл и музиканти от Тулузкия оркестър. За мен е привилегия да върша музика с всички прелестни актьори от тези две институции и постоянно ще ги поддържам като музикант ", написа Туган Сохиев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР